OCD-foreningen udgiver i dag podcasten “Da Danmark lukkede ned”. Podcasten er det andet afsnit i en serie på fire, der under titlen ”OCD i en coronatid” vil undersøge livet med OCD under coronakrisen, og hvad der venter på den anden side af krisen. Serien er produceret med støtte fra Velliv Foreningen.

Du kan lytte til podcasten ved at klikke på play-knappen ovenfor. Du kan downloade den ved at klikke her. Derudover vil den også blive lagt på Spotify, Stitcher, Google Podcasts og en række af de andre store podcast-tjenester.

Coronakrisen ramte hårdt
37-årige Henrik Lundahl Revshøi har så længe han kan huske lidt af OCD, som blandt andet har været præget at smitteangst, overdreven hygiejne og tjekkeadfærd. Nedlukningen på grund af coronakrisen vendte op og ned på hans verden.
”Nu havde jeg lige fået at vide, at jeg virkelig skulle øve mig i at modstå trangen til at vaske hænder, og så får jeg dagen efter, at jeg har afslutte mit forløb med psykologen, at vide af selveste statsministeren, at nu skal jeg virkelig til at passe på!” fortæller han.

Når OCD’en rammer Henrik, er det som om, at alt lukker ned, lyset slukkes, og der kommer et mylder af sorte tanker. Henrik har derfor udviklet en adfærd, hvor han forsøger at undgå de situationer, der trigger hans OCD.

Specialpsykolog Mikkel Arendt fra Aarhus Universitetshospital forklarer, at undgåelsesadfærd som Henriks kan være lige så stor en udfordring som de tvangshandlinger, man oftest forbinder med OCD. Det skyldes, at undgåelsesadfærden typisk betyder, at man bliver begrænset i at leve livet, som man gerne vil, tage en uddannelse og i det hele taget gøre de ting, som andre er i stand til.

Henriks angst for smitte gav ham udfordringer på sit arbejde. Der var ikke noget i myndighedernes anbefalinger, der sagde, at man ikke måtte køre i tog, men på grund af sin smitteangst turde Henrik ikke køre i tog i forbindelse med en opgave, han skulle på. Hør, hvordan han fandt en løsning sammen med sin chef.

Kognitiv adfærdsterapi
Hør Mikkel Arendt forklare principperne i kognitiv adfærdsterapi, der er den terapiform, der har vist sig mest effektiv i behandlingen af OCD. Et vigtigt element i terapien er såkaldt eksponering og responshindring, hvor den OCD-ramte bliver konfronteret med de situationer, der normalt vil føre til angst og tvangstanker om, at noget katastrofalt vil ske, for eksempel sygdom eller død. Responshindringen består i gradvist at drosle ned for de handlinger, den OCD-ramte normalt ville udføre for at dæmpe angsten – for eksempel overdreven håndvask, tjek af, om dørene er låst eller undgåelsesadfærd. Når den OCD-ramte oplever, at katastrofen alligevel ikke indtræffer, vil angstniveauet efterhånden dale.

Yderligere oplysninger
Kontakt Stig Andersen: stig@ocd-foreningen.dk / 4019 7682